Literatuur

BERICHTEN UIT EEN BELEGERDE STAD

Abdelkader Benali.

De Arbeiderspers, Amsterdam 2006

ISBN 9789029564632

 

BENALI

werd geboren in Marokko en kwam op vierjarige leeftijd naar Nederland (Rotterdam en Amsterdam). In 2006 vertoefde hij bij toeval in Libanon toen daar de Israëlisch-Libanese oorlog uitbrak. Omdat hij al eerder artikelen voor diverse kranten had geschreven was het niet vreemd, dat Vrij Nederland hem vroeg voor verslagen vanuit het oorlogsgebied. Het hier besproken boek, Berichten uit een belegerde stad, is zijn impressie van het leven in Beiroet tijdens de oorlog.

 

Donderdag 13 juli 2006. Benali krijgt een SMS van zijn zus. Zijn vader zegt, dat hij naar huis moet komen vanwege de oorlog.

Vrijdag 14 juli: een nieuwe SMS. De Israëliërs hebben het vliegveld van Beiroet gebombardeerd. Bengali in Beiroet had nog niets gemerkt.

Een maand duurt deze oorlog. Maandag 14 augustus: Bengali meldt: vrede tussen de ruïnes.

In deze tijdspanne speelt de oorlog en het verhaal daarover zich af. Een puur menselijk verhaal, niet doordrenkt van bloed, afgerukte ledematen, verscheuring van lichamen, maar van verscheuring van familiebanden, vriendschappen, een land met zoveel bevolkingsgroepen. Bengali omschrijft het als volgt op pagina 41: “Zelfs als je het niet verwacht, loopt de oorlog je oren en ogen, je maag en hoofd binnen. Maar is dit een oorlog, vraag ik me af, wat is een oorlog? Het klinkt bijna als een eretitel voor dit vuile spel dat over de hoofden van de mensen wordt uitgespeeld.” Op pagina 60 / 61 gaat hij in op wie eigenlijk de slechterik is. Het is dan zaterdag 22 juli, de 10e dag van deze oorlog. Hij wijst daarbij zeker niet Libanon aan. Het land is veeleer slachtoffer, is dit al zolang. Benali noemt het een ondergeschoven kind in de media. Eigenlijk voel ik het nu, anno 2017 , nog steeds zo. En als dat waar is, is het niet verwonderlijk, dat het nog vele jaren zal duren vóór er in het westen, in ons land, aandacht is voor Libanon, zijn bevolking, zijn politiek en zijn overmaat aan vluchtelingen.

 

Enkele feiten, waarbij internet een belangrijke bron is. 12 Juli 2006 werden bij een aanval van de militaire vleugel van Hezbollah op een Israëlische grenspost 3 grenswachten gedood en twee gevangen genomen. Tegelijk werden raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Bij de poging om de grenswachten diezelfde dag nog te bevrijden kwamen opnieuw 5 militairen om het leven. De Israëlische regering besloot tot een wraakoefening en werd daarbij gesteund door de Verenigde Staten. In de daardoor ontstane oorlog kwamen aan de kant van Israël 119 soldaten en 44 burgers om en werden ongeveer 705 soldaten gewond. Ook 2 buitenlandse burgers lieten het leven. naast meer dan 1350 burgers die gewond raakten. Aan Libanese kant waren de gevolgen veel ernstiger. Tussen de meer dan 105 (volgens Libanon), 250 (volgens Hezbollah ) en 600 (volgens Israël) soldaten sneuvelden, maar ook 1190 Libanese burgers naast 20 doden bij de partners en 10 in overige landen. Daarbij werden meer dan 4.400 mensen gewond en waren er 1.000.000 vluchtelingen. Niet vreemd, als men het kaartje ziet van de Israëlische bombardementen. Het aantal gewonden / doden moet nog met een onbekend aantal vermeerderd worden, omdat Israël niet alleen witte fosfor in zijn munitie gebruikte, maar ook uranium (mogelijk verrijkt), met ernstige ziektes en dood als gevolg.

 

 

 

Abdelkader Benali

ONDER PALESTIJNEN, De Intifada in beeld

Joe Sacco

Uitgeverij Xtra, Amsterdam 2005

ISBN: 90 77766 04 9

De Maltees-Amerikaanse journalist Joe Sacco is internationaal gelauwerd om zijn reportages in oorlogsgebied, onder meer met de prestigieuze American Book Award. Onder Palestijnen vormt het indringende relaas van zijn verblijf op de Westbank en Gaza begin jaren negentig.

In een geslaagde poging om door te dringen tot de essentie van de eerste intifada ontmoette Sacco honderden Palestijnen en Israëliërs: stenengooiers, soldaten, slachtoffers van martelingen, vluchtelingen, gewonde kinderen en vele anderen die het Israëlisch-Palestijnse conflict hiermee een gezicht geven.

Sacco plaatste hun persoonlijke verhalen in een sociale, politieke en historische context, door- spekt met zijn eigen ervaringen en observaties ter plaatse. In combinatie met zijn krachtige tekenstijl biedt hij zo een inzichtelijk en boeiend beeld van het conflict en het dagelijks leven in de bezette gebieden - een onmisbaar werk voor iedereen die de Israëlisch-Palestijnse kwestie wil doorgronden.

Joe Sacco

Ad Mols

VOLK ZONDER LAND, Palestijnse vluchtelingen in Libanon

Ahmad Abdallah en Ad Mols

Uitgave in eigen beheer, Tilburg 2010

ISBN: 978 90 814865 1 4

In 2009 waren de auteurs in Libanon en spraken daar met veel vluchtelingen. Abdallah is zelf geboren in Ain el-Helwah en via omzwervingen in Tilburg terecht gekomen. Na dit bezoek aan de vluchtelingenkampen hebben Abdallah en Mols de stichting "Mijn Thuis" opgericht. Een deel van de verhalen die zij tijdens dit bezoek hoorden zijn in het Nederlands en het Arabisch in het boek neergeschreven.

Email:

risma@heroes-for-palestinian-refugees.nl

ad@heroes-for-palestinian-refugees.nl

 

Algemeen

info@mijnthuispalestina.com

Ad Mols, voorzitter

admols@mijnthuispalestina.com

Penningmeester en vice-voorzitter

ahmadabdallah@mijnthuispalestina.com

 

Contact Stichting Mijn Thuis

 

Lieve Vrouweplein 6

5037 TS Tilburg

IBAN Nummer:

 

NL78INGB0006862918

 

tav. Stichting Mijn Thuis

onder vermelding van: Heroes

FOLLOW US

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.