Column
 
 
 

Voor vragen of opmerkingen kunt u ons een bericht sturen. U kunt zich natuurlijk ook aanmelden om held te worden.

Laat uw naam, e-mail adres en bericht achter en wij nemen contact met u op.

Wilt u ook onze oudere columns lezen, neem dan een kijkje op onze Google plus pagina.

Ad Mols

Risma ten Wolde

"In de bar waar we dansten werd zelfs Arabische muziek gedraaid".

 

 

In een reactie op de ontvangst door CDA kamerlid Martijn van Helvert van Gaza-deskundigen is een emmer bagger over hem heen gestort. Immers, een CDA-er mag zelfs geen Hamasmensen spreken. Ene Henk beschrijft de vredelievendheid van Israëliërs: hij was op een feest in Israël en er werd zelfs Arabische muziek gedraaid. Misschien was dit tegelijk met het gejuich en geklap toen er weer een Palestijn werd neergeschoten. Maar goed, wie dit wil zien als toppunt van inzet om tot vrede te komen, moet nog veel leren.

Henk kreeg klaarblijkelijk niet mee, dat een Knesseth lid vond, dat Tamineh minstens levenslang verminkt moest worden, maar nog beter was het haar af te maken. Henk, misschien danste Tamineh ook wel graag op Arabische muziek, maar ze zit in de gevangenisomdat ze een Israëlische soldaat uit hun familiehuis probeerde te duwen. Als het aan die Knesseth meneer ligt, zal ze nooit meer dansen. Dat is natuurlijk een ultiem streven naar vrede. Laat ik eerst zeggen, dat ik het met mijn buurvrouw erg goed kan vinden. Maar als ik in haar huis kom om te stelen en te moorden, en ze probeert me naar buiten te duwen, als mijn vrouw (lid van ons huis-parlement) zegt, dat het beter is haar te doden, maar vooruit, als ik alleen maar in haar knie schiet met een dum-dum-kogel is het ook goed, dan zou ik toch denken, dat mijn vrouw de buurvrouw niet zo mag en dat ze er niet in vrede mee wil leven.

Toch moet het me van het hart, dat Palestijnen niet deugen. Ze hebben Israël een enorm smerige streek geleverd. Ze hebben een vlieger met een hakenkruis opgelaten en die is boven door Israël illegaal bezet grondgebied gekomen. Dit is veel ernstiger, dan op de raketten die door Israël afgevuurd worden op Gaza door kinderen "vrolijke" teksten te laten schrijven. Kijk, als heel je familie door zo'n raket wordt gedood voel je je toch al veel prettiger...

Angela Merkel schijnt gezegd te hebben, dat de grote toevloed van Arabieren in Duitsland geleid heeft tot een toename van antisemitisme. Ze heeft er niet bijgezegd (al lijkt het er wel op!) dat Israël zijn gang kan gaan. Ze heeft ook niet gezegd, dat deze terroristenstaat, volledig antisemitisch, het wel zal "schaffen". Schijnbaar heeft Macron Israël wel durven waarschuwen, want het CIDI zegt, dat Frankrijk steeds meer antisemitisch aan het worden is, hetgeen volkomen onzin is. Antisemitisch is >>>> tegen semieten >>>> dus tegen Palestijnen. CIDI, stop eens met die onzin! Een van je doelstellingen is vrede voor Israël. Alsje daarmee bedoeld, dat je iedereen die het niet met je eens is, moet uitroeien waarna je geen woorden met een ander meer hebt, dan is Israël goed bezig en maakt jij je woordvoerder en mede-mogelijk-maker van een moordmachine.

Ad Mols

SALOMÉ

 

Gisteren was in Essen een schitterende uitvoering van het bijbels drama Salomé van Richard Strauss. Een drama vol afgewezen liefde en wraak daarvoor op Jochanaan, Johannes de Doper, voorloper van Christus. Salomé weet door haar onthullende sluierdans koning Herodes zover te krijgen, dat hij zweert haar alles te geven, wat zij maar wil, waarop zij het hoofd van Johannes eist. Zelfs het aanbod om in plaats daarvan de helft van het rijk te accepteren wijst ze af. Het hoofd wordt haar op een zilveren schaal gebracht. Goirle heeft Johannes als patroon en in het wapen van Goirle zien we "Johannes kop aaf" dan ook terug.

Een veel ouder verhaal uit de bijbel vertelt over de sterke vrouw Judith. Om haar volk te redden doet zij, alsof ze zwicht voor de charmes van Holofermes, voert hem dronken en hakt zijn hoofd af. Ze neemt dat mee naar haar volk en daardoor krijgt men zoveel moed, dat aangevallen en gewonnen wordt. Veel beroemde kunstenaars hebben het tafereel van die onthoofding als onderwerp gebruikt.

En dan het lied van 'Heer Halewijn' uit onze Middeleeuwen. "Daer wierd gehouden een banket, Het hoofd werd op de tafel gezet." Het pronkstuk van het banket werd gevormd door de trofee die de koningsdochter meebracht na haar verkrachting door Heer Halewijn, die dat al menigmaal had gedaan.

Laat ons Hendrik VIII niet vergeten, die twee van zijn zes vrouwen liet onthoofden, de klavecimbelbouwer Tobias Schmidt, die de Guillotine ontwierp, Graaf van Egmont die in 1568 onthoofd werd en nog zo vele anderen met voor Nederland als voorlopig sluitstuk Nabil Amzieb, wiens hoofd bewust in 2016 op het trottoir geplaatst was in Amsterdam Zuid-Oost.

Wat zijn die strijders van IS toch barbaren!!! Niemand kan precies zeggen, hoeveel mensen zij gedood hebben in hun heilige verontwaardiging. Maar hoe zit het dan met de executies in China? Nou, we hebben aan onze koning en onze premier gevraagd daar in zogenaamde bilaterale gesprekken aandacht voor te vragen. Dat zijn we nog vergeten te doen bij de Verenigde Staten. In 2016 werden daar nog 20 executies uitgevoerd. Een hele afname nietwaar, verleken met de 98 legale moorden uit 1998!?!. Barbaars......ja. Maar wat is het dan als je jonge mensen vermoord omdat ze te dicht bij de door jou vastgestelde grens komen. IS veroordelen? Volkomen terecht. Maar Israël is net zo terroristisch en dient wereldwijd veroordeeld te worden. Dat niet alleen. Een gepaste straf is volop op zijn plaats. Typisch, dat juist de VS daar een veto over uitspreekt.

Ad Mols

"Ik ben niet zo dom als een Libanees"

 

zei de ene inwoner van Dubai tegen een andere in het programma van Elly Lust gisterenavond. Dit soort stereotiepen komen we iedere dag wel een aantal keren tegen, sterker, ik gebruik ze ook. Meestal zijn ze niet zo kwetsend, wordt er zelfs om gelachen. Zo zou koperdraad uitgevonden zijn door twee zuinige Nederlanders, die vochten om een cent. We hebben het over domme Belgen, Hollandse kaaskoppen, zuinige Schotten. Toch merk je in gesprekken, dat stereotiepen steeds meer de grens van het betamelijke opzoeken. Ik hoorde laatst een mevrouw zeggen over een hardlopende donkergekleurde jongen zeggen: "Hij is vast aan het oefenen voor na de diefstal." Nog gisteren zei iemand me: "Weet je, wat zo erg is? Als een blanke tiener naast een fiets loopt met het achterwiel omhoog, zal hij wel pech hebben. Is hij gekleurd, dan zal hij die fiets wel gestolen hebben." Ik hoorde een Marokkaanse mevrouw zeggen: "Ik heb gelukkig alleen dochters. Ik hoef geen jongens op het rechte pad te houden." En nu vraag ik me heel stereotiep af, of PVV-ers zouden kunnen zeggen, dat Nederlanders zo tolerant zijn?

Wij mensen zoeken ordening in ons leven. Al die verschillen tussen mensen zijn maar verwarrend. We delen mensen in in rassen, in mate van intelligentie en vooral in eigenschappen, gerelateerd aan godsdienst of natie. Al als kind heb je te maken met tests die bepalen of je hoogintelligent, intelligent, normaal (?), debiel, imbeciel of idioot bent. Echt, deze week stonden de laatste drie klasseringen in de krant!

Ik denk, dat we wat minder naar stereotiepen en meer naar individuele mensen moeten kijken. Zelf zal ik ook mijn best gaan doen. Als voorbeeld: waar ik spreek over schurkenstaat Israël bedoel ik geen individuele mensen en zeker geen mensen op grond van hun joodse religie. Ik heb het over moorden op last van een regering. Ik heb het over doden van mensen, die de moed hadden om een tank te bestoken met stenen. Ik spreek over mensen die als Daniël in de bijbel Goliath met zijn slinger te lijf gaat en uiteindelijk voor zijn volk de overwinning behaalt. Misschien moet Israël daarvoor vrezen, want het kent dit verhaal uit eigen bron. Daniël zou een jood zijn, die de ongelovige reus wist te doden. Nu zijn de rollen omgedraaid. Israël is die reus geworden, bestreden door de niet-joodse Semiet Daniël. Dit kleine volk gelooft in de overwinning. Achter hen staat de kracht van de overtuiging en het gelijk dat geput wordt uit hun heilig boek. Allemaal stereotiepen, ja, maar ook deze geven je moed en kracht.

Ad Mols

PS: Vanavond is Elly Lust met haar programma bij de politie in Israël. Ik ben benieuwd hoeveel stereotiepen daar gebruikt gaan worden voor Palestijnen.

 

Dag van het land

 

Wat een dag van protesten moest worden is uitgelopen op een bloedbad. 16 Palestijnen zijn vermoord door het Israëlische leger. Zij kwamen te dicht bij de grens van Israël. Sluipschutters, tanks en goed bewapende soldaten waren ingezet. Deze onproportionele manier van een tegenaanval roept veel vragen op. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar het Israëlische geweld. Ik ben benieuwd wat er uit dit onderzoek zal komen en als Israël schuldig wordt bevonden, wat dan de sancties zullen zijn. Vaak komt Israël weg met niet eens een tik op de vingers. De meeste mannen die vermoord werden waren nog jong en in de bloei van hun leven. Zij eisen het recht op terugkeer naar hun eigen land. Onder internationaal recht ligt het recht van terugkeer voor vluchtelingen vast, alsmede hun recht op compensatie voor in beslag genomen en vernietigde eigendommen. Ook in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is het recht op terugkeer vastgelegd: ‘Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren.’ Op 11 december 1948 bevestigde de Algemene Vergadering van de VN het Palestijnse recht op terugkeer en compensatie in resolutie 194.

Maar helaas lapt Israël deze resolutie aan zijn laars. Geen terugkeer en geen compensatie voor de Palestijnen die hun land moesten verlaten. Totdat de regels worden nageleefd, moet je de straat op gaan. Demonsteren kan een goede manier zijn om in de aandacht te blijven en gehoord te worden. Alleen wordt het gevaarlijk als je Israëlische soldaten voor je hebt staan. Deze moordmachines hebben als doel om zoveel mogelijk Palestijnen uit te schakelen. Het is niet zoals in Nederland, waar bij gevaar voor eigen leven, je in je been wordt geschoten. Het is doelbewust een Palestijn, definitief, uitschakelen. Wat er vrijdag is gebeurd, haalde zelfs in Nederland het acht uurjournaal. Mijn hoop is dat er straffen volgen voor hen die zich schuldig hebben gemaakt aan deze executies. Maar kijkend naar het verleden, ben ik bang, dat ook dit af zal lopen met een sisser.

Risma ten Wolde

 

HALAL

 

“Toeval bestaat niet” is een vaak gebezigde uitdrukking. Gisterenavond had ik een gesprek met twee dames, waarbij halal en koosjer slachten deels onderwerp waren, en, toeval of niet, vanmorgen stond er een artikel in de krant over hetzelfde. Laat ik ingaan op het gesprek. Beide dames vonden het meer dan verschrikkelijk hoe Palestijnen behandeld werden. De ene ging echter in op haar grootste bezwaar: halal slachten door moslims. Ik moest van haar mijn mening geven. Mijn stelling “Je mag een dier nooit onnodig laten lijden” werd volledig onderschreven. Betekent halal slachten onnodig lijden? Er is geen bewijs dat de ene wijze van slachten meer lijden betekent dan de andere. Toch wordt er onderscheid gemaakt. We kregen het als vervolg over de duizenden varkens die iedere dag in Boxtel worden aangevoerd en uren zelfs in de ergste hitte in een vrachtwagen buiten staan te wachten tot het hun beurt is om afgeschoten te worden. We kregen het over koeien die met stroomstoten overeind gedwongen worden om lopend hun lot tegemoet te kunnen gaan. We hadden het over slimme of juist domme kippen, die zich op wisten te trekken om het waterbad te ontlopen en daarmee de ‘humane’ dood van het elektrisch mes. Hun kop wordt met geweld van het lichaam getrokken. We laten wolven in ons land ongehinderd lopen (de natuur moet zijn gang gaan) en zien dan hedendaags en vooral toekomstig leed van weidedieren volkomen over het hoofd. Maar vooral vergeten we dat leed van mensen daar ver boven uit stijgt. Leed in oorlogsgebieden, leed van vluchtelingen. Daarin zijn we veel selectiever dan op het gebied van dierenleed. Een kind, dat door een Israëlische soldaat in zijn hoofd geschoten wordt en levenslang gehandicapt is lijkt ons minder te doen dan een koe die geslacht wordt, al of niet halal. Ik moest ineens spontaan denken aan een liedje van de Antwerpse Strangers…. “Een mens is in de grond veel slechter dan een hond”.

Ad Mols

 

Email:

risma@heroes-for-palestinian-refugees.nl

ad@heroes-for-palestinian-refugees.nl

 

Algemeen

info@mijnthuispalestina.com

Ad Mols, voorzitter

admols@mijnthuispalestina.com

Penningmeester en vice-voorzitter

ahmadabdallah@mijnthuispalestina.com

 

Contact Stichting Mijn Thuis

 

Lieve Vrouweplein 6

5037 TS Tilburg

IBAN Nummer:

 

NL78INGB0006862918

 

tav. Stichting Mijn Thuis

onder vermelding van: Heroes

FOLLOW US

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.