Column
 
 
 

Ad Mols

Risma ten Wolde

Voor vragen of opmerkingen kunt u ons een bericht sturen. U kunt zich natuurlijk ook aanmelden om held te worden.

Laat uw naam, e-mail adres en bericht achter en wij nemen contact met u op.

Wie is goed en wie slecht?

 

Wanneer je iemand doodt of je steelt iets, dan kan je zeggen dat iemand slecht is. Een man wordt dood gevonden in een steegje, de dader is opgepakt. Blijkt dat de dode man de dochter van de dader had aangerand. Ben je dan nog steeds een slechte moordenaar?

Een vrouw stal kleding in een winkel en werd gearresteerd. Bleek dat haar zoon in kapotte kleding liep en zij stal daarom kleding uit de winkel. Hmm, ook slecht?

Er zit een groot grijs gebied tussen goed en kwaad. Dit moeten we vooral niet vergeten. Waar wil ik naar toe met dit verhaal?

Al die Palestijnse kinderen die stenen gooien naar het Israëlische leger. Zijn zij slecht? Nee, natuurlijk niet. Zij zijn boos en voelen zich waarschijnlijk machteloos. Die Palestijn die een Israëlische soldaat neersteekt. Is hij slecht? Het is zeker niet de meest wijze beslissing, maar is het te begrijpen? Wanneer jouw huis is platgegooid en er is iemand uit jouw familie vermoord die je dierbaar was. De instanties doen niks voor jou, dus er komt geen gerechtigheid. Is het dan te begrijpen?

Ik ken de quote van Gandhi: Een oog voor een oog, maakt de hele wereld blind. Dit is absoluut waar. Het gaat mij er ook even niet om of dat het goed of slecht is. Ik zit in het grijze gebied, waar het te begrijpen is.

Zolang het leven van de Palestijnen en Israëliërs niet even veel waard is, dan blijf je wraakacties houden. De regering biedt geen gerechtigheid, dus voelen velen zich machteloos en nemen het recht in eigen hand. Wil er echt iets veranderen, dan zal dat moeten komen vanuit de overheid. Eerlijke rechten en gelijke kansen. Helaas is Israël een apartheidsstaat en zal er nog een hoop moeten veranderen willen we op het gewenste punt aankomen.

 

RACISME (2)

 

De serie “De Luizenmoeder” staat bol van stereotiepen en daarbij wordt racisme niet geschuwd. De donker gekleurde vader wordt versleten voor schoonmaker, maar ook de blonde moeder zou dommer zijn. Voor veel mensen is het een bevrijding, dat al dit soort dingen zo maar gezegd worden. Een kennis van me, Ivoriaan en zeer donker baalt er enkele maanden per jaar als een stekker van, dat hij wordt nageroepen als zijnde zwarte Piet. “Hè Ad, niet weer die discussie….” Vooruit dan, een ander feit. Een fors aantal uitzendbureau’s reageren positief, als verzocht wordt geen Turkse kandidaten voor een baantje te sturen. Of nog een ander feit. Iemand die een sollicitatiebrief schrijft onder de Ahmed krijgt veel sneller een afwijzing dan onder de naam Kees, Jan of Ruud. Als ik twee weken geleden schreef over racisme in Israël, dan kan ik ook schrijven over Nederland, zij het daar racisme soms iets meer verborgen is. Maatschappelijk hebben we geleerd ons ‘politiek correct’ uit te drukken, maar onderhuids is racisme wijd verbreid. We spreken onze afschuw uit over PVV’ers, die uitspraken doen over moslims waarvan de honden geen brood lusten, maar willen niet zien, dat buitenlandse werkzoekenden veel moeilijker een baan krijgen en dan bij een uitkeringsinstantie terecht komen. Het is dan al een beetje normaler aan het worden om fijntjes te wijzen op ‘die profiteurs van onze welvaart’. Natuurlijk geldt dit niet voor alle buitenlanders. Amerikanen, Canadezen, Engelsen, Duitsers, enz. zijn welkom. Zij passen in ‘onze cultuur’. We zeggen er dan graag bij ‘joods-christelijk’, wat dat dan ook zijn mag. Nog meer verborgen is onze houding door te zeggen: “Toch heeft Wilders ook op een aantal punten gelijk”. Dit klinkt toch buitengewoon correct. Laat ik duidelijk zijn. Wilders is een racist, Baudet is een racist, Fortuijn was een racist, maar veel Nederlanders zijn verborgen racisten. Is dat laatste niet veel erger, frustrerender dan openlijk zeggen wat je meent. Als ik zeg, Wilders en consorten niet te vertrouwen, waarom zijn er dan nog zoveel bedrijven, waar alleen de schoonmaker een iets mooiere bruine kleur heeft dan ik?

Ad Mols

 

RACISME

 

Vorige maand pinde ik bij een automaat

op straat, stak het geld en het pasje in mijn zak en liep weg. Op dat moment kwam er een rode VW Golf in volle vaart aangereden, ging vol in de remmen en er sprong een jongeman uit, met pet(!) en licht gekleurd uiterlijk. Ik schrok me kapot, keek hem aan en hoorde: “Hé man, waarom kijk je naar me”? Mijn antwoord was niet tactisch. Ik noemde hem tot tweemaal toe een klootzak. Daarna was ik volgens hem een racist die in elkaar geslagen moest worden. Tijd voor bezinning!!!! Ben ik een racist? Dat is iemand die (en dat klinkt meteen zo deftig) rassen rangschikt in superieur en inferieur ten opzicht van elkaar. Dat kan bijvoorbeeld slaan op bepaalde eigenschappen van een ras (als dat tenminste al mogelijk is). Ik voel me op grond van het voorbeeld geen racist.

In Israël wonen erg veel Ethiopiërs, die vanaf ongeveer 1980 naar “het beloofde land” gekomen zijn, want zij waren jood, werden in Ethiopië gediscrimineerd en vervolgd vanwege hun geloof en vertrokken. Ze kwamen terecht in een staat, die gebouwd was op geweld en onderdrukking. Ze hadden dan wel hetzelfde geloof met het idee superieur te zijn aan alle mensen van de wereld, maar beseften niet, dat ook in superioriteit gradaties zijn. In Israël werden zij een onderklasse. Hun aanwezigheid was positief, zolang zij hun mond hielden, nederig werk deden en niet te veel eisen stelden. Maar nu zijn deze mensen en vooral ook hun kinderen zich bewust geworden van het verschil van maatschappelijke behandeling. Dus nu ook moeten zij versneld weg, terug naar hun eigen land. De behandeling van deze mensen is gebaseerd op hun ras en daarmee is Israël een racistisch land en moet als zodanig door de vrije wereld behandeld worden.

Ad Mols

 

Antisemiet? Ik?

 

Pas op voor je jouw verontwaardiging en kritiek over Israël uitspreekt. Het woord antisemiet wordt je snel toegeworpen. Ik zat vol verontwaardiging naar het vragenuurtje in de Tweede Kamer te kijken. Hier werd de UNWRA uitgemaakt voor een stelletje antisemieten. Dit door een soldaatje van de PVV. Zij kwam vertellen dat er niet nog meer geld naar deze organisatie moest gaan, een organisatie die jaarlijks duizenden kinderen aan goede scholing en medische zorg helpt. Dit is maar één van de voorbeelden hoe de regering kijkt naar hulp voor de Palestijnse bevolking. De indoctrinatie van Israël werpt ook hier zijn vruchten af. Israël die zonder enig probleem wegkomt met de meest verschrikkelijke acties. Ik noem het even acties, omdat ik het graag netjes wil houden. De mensen die zich daar tegen uitspreken worden als antisemiet bestempeld. Minister Kaag die is getrouwd met een Palestijnse man moest het ook ontgelden. Velen vielen over haar uitspraak dat Netanyahu een racist is. Klopt dit niet dan? Ik vond haar nog redelijk genuanceerd met deze woorden. Zelf zou ik met een harder woord komen. Ik ben blij dat er iemand in de Kamer zit die nog niet geïndoctrineerd is door de Israëlische lobby. Als Israël ongestoord door kan gaan met het bouwen van nederzettingen, het niet terug laten komen van Palestijnse vluchtelingen naar eigen land, het excessieve gebruik van geweld op burgers blijft toepassen en de Palestijnse bevolking op vernederende manieren door checkpoints laten reizen door wat eerst hun eigen land was. Hiermee lappen ze alle gemaakte regels van de UN aan hun laars. Wat doet de UN, wetende dat Israël schijt heeft aan deze regels? Helemaal niks. Er worden geen sancties opgelegd. Nado, nop, nul..Ik kan me hier flink over verbazen. Als wij de Belgen zo zouden behandelen hadden we het wel geweten, dan zou ons gelijk de oorlog verklaard worden. Nee, hier is meer aan de hand. Israël en de joden hebben bij ons landen, met een christelijke grondslag, een speciaal plekje. Dit vanuit onze gedeelde Bijbelse geschiedenis. Ook heeft de Tweede Wereldoorlog gezorgd voor een hoop schuldgevoel. Maar hoe lang kunnen wij alle oorlogsmisdaden en misdragingen wegwuiven onder het mom van geloof of schuldgevoel? Israël heeft bij de Unesco vergaderingen, waarin werd besloten over de status van Hebron, weer eens de Tweede Wereldoorlog naar boven gebracht. Om ons er toch eens op te wijzen dat wij toch niet Hebron als Palestijns erfgoed konden erkennen? Gelukkig is dat hier toch gebeurd. Israël kan ook zijn kaarten overspelen met het blijven roepen dat iedereen die het niet eens is met Israël een antisemiet is. Steeds meer mensen horen deze in herhaling vallende Israëliërs. Ben ik een antisemiet. Zeker niet! Ik heb een probleem met de Israëlische regering. Dat is een groot verschil.

Risma ten Wolde

Email:

risma@heroes-for-palestinian-refugees.nl

ad@heroes-for-palestinian-refugees.nl

 

Algemeen

info@mijnthuispalestina.com

Ad Mols, voorzitter

admols@mijnthuispalestina.com

Penningmeester en vice-voorzitter

ahmadabdallah@mijnthuispalestina.com

 

Contact Stichting Mijn Thuis

 

Lieve Vrouweplein 6

5037 TS Tilburg

IBAN Nummer:

 

NL78INGB0006862918

 

tav. Stichting Mijn Thuis

onder vermelding van: Heroes

FOLLOW US

 

 

© Copyright. All Rights Reserved.